Schietcentrum

Geschiedenis

“Als ik iets in mijn kop heb,
dan is het er niet zo snel uit”

Geschiedenis van het Schietcentrum.

Neem in gedachten een klein dorp iets onder de plaats Zevenaar, inwonersaantal 2.175 (anno 2022). Locatie Pannerden. Ondanks dat dit een klein dorp is, is er in september 2003 wel iets bijzonders gestart. De aanleg van een ondergrondse schietbaan, prachtig weggewerkt onder de tuin van de toenmalig initiatiefnemer.

Deze persoon is Bertus Reijmer, die na 5 jaar lid te zijn van Schietvereniging Perfection zijn liefhebberij uitoefende in zalencentrum Staring in Zevenaar, waar 3 schietbanen waren van 12 meter. Dit is niet het type accommodatie die groter en zwaarder geschut kan hebben op de baan.

Bertus kwam samen met voorzitter Nico Janssen op het idee voor het ondergrondse schietcentrum. En zo is het begonnen, want zoals Bertus altijd zei “Als ik iets in mijn kop heb, dan is het er niet zo snel uit”. Dat geldt voor meerdere ondernemingen die hij heeft gestart zoals een forellenvijver en restaurant nabij het nieuwe schietcentrum.

Maar dergelijk project gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Zoals gezegd was men begonnen met de bouw in september 2003. Doelstelling was om het centrum klaar te hebben in het voorjaar van 2004, maar dat liep anders. De gemeente Rijnwaarden heeft indertijd tot tweemaal het werk stilgelegd omdat de milieu- en bouwvergunning nog niet officieel waren afgegeven. Maar volhouder als Bertus was is het project toch voltooid in oktober 2004.

Schietvereniging Perfection was bij de opening ontzettend blij met de nieuwe mogelijkheden die het schietcentrum brengt. “Een wereld van verschil”, aldus de voorzitter, Nico Janssen. Omdat het ondergronds is gebouwd is er nagenoeg geen spraken van geluidsoverlast en is de baan geschikt voor alle wettelijk toegestane vuurwapen kalibers.

Het centrum heeft een oppervlak van ongeveer 1000m2 en ligt onder ongeveer 50cm laag grond met daarop een glad gazon, ofwel de tuin van Bertus. De bouw van de dakconstructie betrof een hoeveelheid beton van totaal 200 betonwagens waarmee het dak een betondikte heeft gekregen van 1meter!! Deze dikte levert dan ook een gewicht die nodig is om het grondwater weerstand te bieden. Een drijvende schietbaan is natuurlijk niet de bedoeling. Ook diende de vloer van flinke omvang te zijn om de toenmalige ijzeren kogelvangen (14 ton zwaar) niet te laten verzakken. Later is daar een zandwering van gemaakt wat beter werkt tegen mogelijk ricochet.

Na de opening zijn er 5 verenigingen, waaronder sv Perfection, die gebruik gingen maken van het centrum met haar 12 schietbanen van 50m lengte. Ook heeft het centrum een sportkantine met bar waar alle schutters maar al te graag van een biertje genoten en uren kon napraten over hun sport en alle ander verhalen die ter zake deden. In de jaren na de opening zijn meerdere verenigingen die zich hebben aangesloten bij het schietcentrum, anno 2024 zijn dat er nu 11 totaal.