Schietcentrum

Baan Techniek

De schietbaan heeft veel technische aspecten die we graag met je delen. Daarbij kun je denken aan schietkaart transport, verlichting en veiligheid. Enige tijd geleden hebben we een moderniseringstraject ingezet waarbij al een aantal technische punten zijn verbeterd. Maar we zijn nog niet klaar, komende jaren worden verschillende zaken aangepakt.

We nemen je mee met alle technische feiten van ons Schietcentrum. Hieronder kun je over specifieke technische oplossingen meer lezen. Mocht je toch vragen hebben hierover, kun je altijd contact met ons opnemen.

Basis gegevens schietbaan.

  • Aantal banen: 12 stuks
  • Lengte banen: 50 meter
  • Afmetingen bunker incl. sportkantine en opslag:
    65 meter lang en 15 meter breed
  • Ondergronds gebouwd.
  • Dames en heren toiletten
  • Wapenkluisruimten aanwezig voor verenigingen
  • Sportkantine met bar en tafels met uitzicht op de 12 schietbanen via glazen wand.

Verlichting

Een van de eerste moderniseringen die we ingezet hebben was de verlichting. De oude verlichting voldeed zeker niet aan de huidige maatstaven voor een schietbaan.

Naast dat we meer verlichtingunits hebben opgehangen en er een mooie egale verlichitng is ontstaan, zijn we ook overgestapt naar LED verlichting. Dit reduceert enorm het stroomverbruik waardoor het Schietcentrum ook haar steentje bijdraagd aan milieu.

De lichtkleur van de LED verlichting is zeer neutraal, hiermee is er meer contrast zichtbaar op de schietdoelen wat een groot voordeel is voor de schutter.

Transportsysteem

Het schietdoel transportsysteem is een vrij uniek stuk techniek boven de banen waarmee de schietdoelen (kaarten) vanaf het schietstandpunt, achter de tafels, op ingestelde afstanden kan worden verplaatst.

Iedere baan heeft een bedieningskastje met daarop een afstand teller en een aantal knoppen. Basis afstanden kunnen worden gekozen met een daarvoor bedoelde knop. De basis afstanden zijn 12m, 25m en 50m.

Het eigenlijke transportsysteem is een rails langs het plafond met een trolly die door deze rails beweegt. Deze trolly wordt door een nylon koord heen en weer bewogen door een stappenmotor. Het bediengskastje bij de schutter staat elektronisch in verbinding met de stappenmotor aan het plafond en door een slim tellermechanisme wordt bepaald of het schietdoel op de juiste afstand is gezet.

2 Juli 2022 is een moderne versie van het transport systeem geïnstalleerd. 6 van 12 banen zijn daarmee nu voorzien. Het nieuwe systeem bestaat uit een Siemens Logo regeling die is ontworpen door een HTS student als afstudeer project. Mochten er storingen in het systeem ontstaan, dan kan men op afstand deze systemen uitlezen en eventuele modificaties doorvoeren. De Siemens apparatuur is het nieuwste stukje techniek die is toegepast, waarmee het schietcentrum weer jaren vooruit kan.

Wanden

Naast de verlichting hebben we ook de wanden aangepakt. Vroeger waren de betonnen wanden onbekleed en dus donker grijs. Dit komt de verlichting ook niet ten goede en kan er geen mooi egaal lichtbeeld worden behaald. Witte wanden zijn hiervoor geschikter en daarom ook zo toegepast.

Echter eenvoudig de wanden wit schilderen is niet de beste allround oplossing. Er is er voor gekozen de wanden en plafond te bekleden met vezelplaat. Deze vezelplaten hebben  een positieve werking op de temperatuur, die normaal al in de winter best koud genoemd mag worden in de ondergrondse schietrange. Maar naast de temperatuur is er ook een positieve accoustische uitwerking door de vezelplaten.

Voorheen als er met groot kaliber werd geschoten was de knal meerdere keren hoorbaar waardoor een snerpend knalgeluid onstond. Ondanks de verplichte gehoorbescherming was dit geen prettige ervaring. Nu met toepassing van de vezelplaten is er geen echo meer en wordt de knal ook doffer waardoor de gehoorbescherming ook zijn werk beter kan doen.

Ook streven we naar duurzaamheid in ons Schietcentrum. Recycling of Circulair denken is onderdeel van de bedrijfsvoering. Naast een goede verlichting met LED lampen, wat zeker een energie besparig oplevert is ook de kogelvanger van granulaat samengesteld waardoor het reinigen een recylce oplossing bied voor de kogelkoppen die er in zitten. Voor de toekomst zullen we zeker blijven bekijken wat er binnen het schietcentrum duurzamer kan.

Schietcentrum Pannerden